Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Wirdum. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zondag 1 januari t/m 31 december 2023
Orgelconcerten

Orgelconcerten

Gedurende het jaar vinden er orgelconcerten plaats in de kerk. Kijk voor meer informatie op www.groningenorgelland.nl/agenda

Locatie Noordbroek
Lees meer
Zaterdag 1 april t/m 31 januari 2024
Kerk gesloten I.v.m. herstelwerkzaamheden

Kerk gesloten I.v.m. herstelwerkzaamheden

De Mariakerk op 't Zandt is gesloten van april 2023 tot ongeveer januari 2024. De kerk staat in de steigers voor herstelwerkzaamheden vanwege bevingsschade. De kerk is deze epriode niet toegankelijk.

Locatie 't Zandt: Mariakerk
Zondag 8 oktober t/m 10 december 2023
Regenerate: Noorderlicht International Fotofestival

Regenerate: Noorderlicht International Fotofestival

Noorderlicht brengt in de Akerk het werk van kunstenaars samen die een positieve verandering in de wereld nastreven en alternatieve perspectieven presenteren op de realiteit om ons heen. Waar de tentoonstelling soms een uitstapje maakt naar REGENERATE OURSELVES en LIFE, staat hier REGENERATE SOCIETY centraal in de getoonde werken.

REGENERATE SOCIETY verwijst naar de wens om positieve veranderingen en verbeteringen aan te brengen in de manier waarop en samenlevering functioneert en om de kwaliteit van leven voor haar burgers te bevorderen, op sociaal, economisch, ecologisch en cultureel niveau.

Openingstijden
dinsdag tm zaterdag van 10.00 - 17.00 uur
zondag van 12.00 - 17.00 uur.

Tickets
Standaard € 7,50
kinderen tm 17 jaar gratis

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Prijs Toegang EUR 7,50
Lees meer
Woensdag 1 november t/m 31 december 2024
I.v.m. restauratie is de kerk langdurig gesloten.

I.v.m. restauratie is de kerk langdurig gesloten.

i.v.m. restauratie is de kerk langdurig gesloten.

Orgelconcerten gaan wel door.

Locatie Noordbroek: Kerk Noordbroek

2

december
Adventsconcert

Adventsconcert

Leonore Lub


Locatie Noordbroek: Kerk Noordbroek
Tijd Aanvang 20:00 uur

3

december
COMMISSIE HEMONY BEIAARD MIDDELSTUM

COMMISSIE HEMONY BEIAARD MIDDELSTUM

Beiaardier: Henk Veldman

Sinterklaas is nog een paar dagen in het land. Daarom kiest beiaardier Henk Veldman er voor om tijdens de maandelijkse bespeling op het Hemonycarillon van Middelstum een keur van bekende Sinterklaasliedjes te laten horen, hij weet zeker dat de Goedheiligman dit zal waarderen. Het is een goede en mooie gewoonte dat op een carillon liedjes worden gespeeld die passen bij de tradities zoals Sinterklaas. Ook op het hele en halve uur zijn Sinterklaasliedjes regelmatig te horen en nu een heel uur live. Voor de beiaardier zijn dit heerlijke melodieën, die zich uitstekend lenen voor improvisaties. Wilt u de de toren bezoeken om de onder andere de daken van Middelstum te inspecteren, dat kan, tijdens de bespeling is de toren geopend. Tip: de beiaardier houdt van pepernoten en chocoladeletters. 1. Pieten Macarena 2. Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint 3. Daar wordt aan de deur geklopt 4. Hoor ik daar geen paardenvoetjes 5. De zak van Sinterklaas 6. Hoor de wind waait door de bomen 7. Hop, hop, hop, wij zitten nu rechtop 8. Jongens heb je ‘t al vernomen 9. Zie de maan schijnt door de bomen 10. Wie komt er al jaren 11. Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht 12. O, kom er eens kijken 13. Zachtjes gaan de paardenvoetjes 14. Sinterklaas, die goeie heer 15. Sinterklaasje, bonne bonne bonne 16. Sinterklaas kapoentje 17. Sinterklaas is jarig 18. Sinterklaas, zegt Moe 19. Dag Sinterklaasje We hebben de beiaardier gevraagd om de programma- onderdelen op een klok aan te geven.

Locatie Middelstum: Hippolytuskerk
Tijd 14:00 - 15:00 uur
Lees meer

8

december
Studiemiddag

Studiemiddag

Op zoek naar de oorspronkelijk klank van de Mariakerk te Krewerd

In de kerk van Krewerd, die eigendom is van Groninger Kerken, staat een heel bijzonder orgel. Dit instrument is een van de oudste nog bespeelbare orgels van ons land. Zelfs is het instrument van Europese betekenis. Dit relatief kleine orgel verkeert grotendeels nog in originele staat. Of de pijpen werkelijk uit het jaar 1531 stammen is niet duidelijk; er zijn tot op heden geen bewijzen gevonden om het met zekerheid aan een bepaalde orgelmaker toe te schrijven. Het zou kunnen zijn dat het deels nog oudere oorsprongen heeft.

Om hier onderzoek naar te doen is een comité opgericht waarin een aantal betrokken deskundigen heeft plaatsgenomen. Tot nog toe is de informatie over dit instrument zeer versnipperd te vinden, om tot een goede inventarisatie te komen moet nog veel onderzocht worden. Het comité wil graag een nieuwe publicatie voorbereiden, waarin alles beschreven wordt wat over dit instrument en zijn context bekend is en welke wegen ingeslagen kunnen worden om het verder zo verantwoord mogelijk te beheren.

Het initiatief voor een nieuwe publicatie is ontstaan dankzij de promotie van de architect Wim S. Ros met het boek ‘Fundamentum Organisandi’. In zijn hoofdstuk over Krewerd toont hij aan dat dit orgel speciQiek voor deze kerk ontworpen is; dus ook de klank moet op deze ruimte afgestemd zijn geweest. In de promotiecommissie van Wim Ros zat ook Ton Koopman. Hem is toen gevraagd of hij ook een rol zou willen spelen in de zoektocht naar mogelijkheden hoe de klank van het orgel. Het zou prachtig zijn als we die klank, voor zover dat mogelijk is, weer in de Mariakerk kunnen terugkrijgen.

Op vrijdag 8 december vindt een studiemiddag plaats, georganiseerd samen met de plaatselijke commissie van de kerk van Krewerd, waar een start wordt gemaakt met de zoektocht naar de oorspronkelijke klank van het orgel van Krewerd. Het programma zal een combinatie zijn van woord en muziek.

Het programma ziet er als volgt uit:
13.00 Vanaf dit moment is de kerk geopend. Graag zouden we de bezoekers welkom willen heten met een kopje kofQie of thee.
13.30 De voorzitter van het comité, Hans Fidom zal een inleidend woord spreken over het idee om een publicatie over het orgel en zijn klank te realiseren.
14.00 Ton Koopman zal het eerste deel van het concert spelen.
14.20 Na het orgelspel zal Wim Ros een lezing houden over zijn onderzoek en de resultaten voor het hier aanwezige ensemble van kerk en orgel.
15.15 Kleine pauze.
15.30 Tweede deel van het concert door Ton Koopman. 15.50 Evaluatie en gedachtenwisseling in een nadere ontmoeting.
17.00 Afsluiting van de middag met een drankje en een hapje. Als laatste onderdeel is er de mogelijkheid om verder met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van dit instrument.

Aanmelden voor deze bijzondere bijeenkomst kan door storting van een bijdrage van € 15.00 p/p op rekeningnummer: NL60 RABO 0328 7069 49 van de Mariakerk onder vermelding van ‘orgelklank’.

Ir. Jan Bril, akoestisch deskundige. Drs. Wim Diepenhorst, orgelspecialist van de Rijksdienst voor cultureel Erfgoed. Prof. Dr. Hans Fidom, hoogleraar in Amsterdam in orgelkunde. Koos van de Linde, orgeldeskundige en orgeladviseur bij veel middeleeuwse instrumenten. Prof. Dr. Konrad Küster, een Duitse publicist die veel geschreven heeft over de historische muzikale en culturele samenhang in deze regio. Dr. Wim S. Ros die een tijd geleden gepromoveerd is met zijn studie. Dit boek gaat over het orgel in de 15de eeuw, architectuur en ontwerp. Hier bestudeert hij het hele ensemble, dus de verhoudingen tussen de ruimte en het instrument. Drs. Victor Timmer, een orgelhistoricus die de geschiedenis en vooral de documentatie over de laatste restauratie zal onderzoeken. Peter Westerbrink, organist en als mentor van Groninger Kerken. Groninger Kerken, eigenaar, vertegenwoordigd door bouwkundige Ing. Christiaan Velvis. Leden van de plaatselijke commissie in Krewerd. Orgelmakerij van der Putten, vertegenwoordigd door Winold van der Putten.Locatie Krewerd: Mariakerk Krewerd
Tijd 13:30 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00; reserveren verplicht

10

december
Concert Ben van Gelder Manifold

Concert Ben van Gelder Manifold

Beste jazzliefhebber, Op zondag 10 december presenteren Stichting Jazz in Feerwerd en Stichting Te Gast in Garnwerd gezamenlijk in de kerk van Garnwerd een uniek concert: jazz op het prachtige kerkorgel in een muziekstuk gecomponeerd door de van oorsprong Groninger saxofonist Ben van Gelder: Manifold.

Voor Manifold brengt Van Gelder een indrukwekkend internationaal octet samen, bestaande uit Ben van Gelder (altsaxofoon en fluit), Kit Downes (kerkorgel), Anna Serierse (zang), Jean-Paul Estiévenart (trompet), Hristo Goleminov (tenorsaxofoon), Joris Roelofs (basklarinet), Tijs Klaassen (contrabas) en Martijn Vink (drums).

Door een enorme belangstelling via onze agenda, verschillende websites en mond-op-mond reclame is het concert van 14.30 uur al uitverkocht. Gelukkig hebben we Ben van Gelder en zijn gezelschap bereid gevonden om bij voldoende belangstelling om 16.15 uur een tweede concert te geven. Inmiddels zijn hiervoor voldoende aanmeldingen binnengekomen, zodat ook dit concert door kan gaan!


Locatie Garnwerd: Kerk van Garnwerd
Tijd Aanvang 16:15 uur
Prijs Toegang EUR 17,50

10

december
Capella Groningen, Renaissance kerstconcert

Capella Groningen, Renaissance kerstconcert

Kerstmis is bij uitstek een tijd voor muziek, met een uitgebreid aanbod van kerstconcerten. Capella Groningen wil hieraan graag een unieke toevoeging bieden met een bijzonder programma vol kerstmuziek uit de middeleeuwen en renaissance.

Er zullen bekende en nog steeds geliefde stukken klinken, zoals het beroemde O Magnum Mysterium van Victoria en klassiekers zoals Coventry Carol, Gaudete, en Praetorius' Es ist ein Ros entsprungen. Deze worden gecombineerd met minder bekende pareltjes, waaronder motetten van Gallus, Brumel, Mouton, Morales, Tallis, en Josquin. Ter ere van het William Byrd jaar 2023 zijn enkele motetten van William Byrd (c. 1540-1623) in het programma opgenomen.
Ook zullen twee Oudnederlandse kerstliederen in een polyfone zetting uit de Codex Smeijers klinken, een handschrift dat in gebruik was bij de Onze Lieve Vrouwe Broederschap in Den Bosch: Omnes nu laet ons Gode loven en Nu sijt willecome. Van dit laatste lied zal ook een nog oudere voorloper klinken: Sys willekomen heire Kerst.

Capella Groningen hoopt met dit programma een aansprekend kerstprogramma te bieden, waarin u helemaal in de kerststemming wordt gebracht. Voor nieuwsgierige renaissanceliefhebbers valt er bovendien veel nieuws te ontdekken. Door de variatie in stijlen, het aansprekende thema en de combinatie van bekende en minder bekende stukken presenteren wij een inhoudelijk interessant concert voor een zo breed mogelijk publiek.

Sys willekomen – Weest welkom!

Toegang: aan de zaal € 17,50 / bij reservering € 15,50 / tot 18 jaar en studenten (collegekaart) € 5,00 / jonger dan 12 jaar gratis

Locatie Middelstum: Sint-Hippolytuskerk te Middelstum, Concordiaplein 1,
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang Zie informatie
Lees meer

10

december
Cantatedienst Het Meerbach Barokorkest en solisten

Cantatedienst Het Meerbach Barokorkest en solisten

op 10 december is er in de Remonstrantse Kerk een cantatedienst ter gelegenheid van het 145-jarig bestaan van de Remonstrantse gemeente Groningen. Gezongen wordt de cantate Nun Komm, der heide Heiland BWV 61. De uitvoerenden zijn het Meerbach Barokorkest en solisten onder leiding van Robert Koolstra.

Toegang is gratis (collecte)

Locatie Remonstrantsekerk Groningen: Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen
Tijd Aanvang 10:30 uur
Prijs Toegang gratis